jueves, 10 de julio de 2014

TORTA DELLA NONNA (Tarta de la abuela / Тортата на баба)

















Otra receta que me traje de Italia. Buenísima, os recomiendo probarla ;)

INGREDIENTES:

Para la masa:
400 g de harina para repostería
200 g de mantequilla
150 g de azúcar glas
4 yemas de huevo
1 pizca de sal, 2-3 gotas de aroma de vainilla
   
Para la crema:
1 l de leche
8 yemas de huevo
250 g de azúcar   
80 g de harina
la piel rallada de medio limón
4-5 gotas de aroma de vainilla

Para cubrir:
almendras laminadas
azúcar glas

PREPARACIÓN:

De la crema:
Batimos las yemas de huevos con el azúcar y la piel rallada de medio limón, hasta que formen una crema clara y espumosa. Poco a poco y sin dejar de remover, añadimos la harina tamizada y 1 vaso de la leche.
El resto de la leche, junto con la vainilla, ponemos a calentar a fuego lento y añadimos el compuesto de huevo, removiendo constantemente hasta obtener una crema bien espesa. Vertemos en un recipiente plano, cubrimos bien con film de plástico, para que no se le forme una costra, y dejamosenfriar en la nevera.

De la masa:
Tamizamos la harina, añadimos una pizca de sal y la mantequilla cortada en trocitos (recién sacada de la nevera) y amasamos. En medio de la masa hacemos un agujero donde agregamos las yemas de huevo, la vianilla y el azúcar glas. Amasamos de nuevo hasta obtener una masa homogénea. Formamos una bola, la envolvemos con film de plástico y la dejamos al menos una hora en la nevera.

Reservamos un tercio de la masa para la tapa del pastel y estiramos la otra parte con un rodillo sobre una
hoja de papel vegetal, espolvoreado con harina (si la masa se pega al rodillo, espolvorear éste también).
Estiramos en círculo de tamaño ligeramente superior al de la base del molde, para que la masa pueda
cubrir también parte de las paredes. Ponemos el papel con la masa dentro del molde, agujereamos un
poco con un tenedor y rellenamos con la crema.
Estirar la masa para la tapa en círculo del mismo tamaño que la base del molde y colocamos encima de la crema (yo la estiré sobre otra hoja de papel vegetal, luego le di la vuelta sobre la crema y retiré el papel). Unimos el contorno de la base con el de la tapa, presionando ligeramente los bordes con el tenedor, repartimos también por la superficie unas cuantas punzadas y repartimos las almendras laminadas por encima.
Horneamos 45 minutos en el horno precalentado a 180 grados.
Una vez enfriado el pastel, espolvoreamos con azúcar glas y dejamos en la nevera al menos 1-2 horas
antes de servir.





Още една рецепта, която си "донесох" от Италия. Страхотна е, препоръчвам ви да я пробвате ;)


ПРОДУКТИ:

За тестото:
400 г брашно
200 г масло
150 г пудра захар
4 жълтъка
щипка сол, 2-3 капки ванилов аромат

За крема:
1 л прясно мляко
8 жълтъка
250 г захар
80 г брашно
настъргана кора от половин лимон
4-5 капки ванилов аромат

За поръсване:
нарязани на филийки сурови бадеми
пудра захар

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

На крема:
Разбиваме жълтъците със захарта и лимоновата кора до побеляване. Малко по малко и при
непрекъснато разбиване добавяме пресятото брашно и 1 ч.ч. от прясното мляко.
Останалото мляко, заедно с ванилията, загряваме на слаб огън. Добавяме яйчената смес и
разбъркваме непрекъснато докато се получи гъст крем. Изсипваме в тавичка, покриваме
плътно с найлон, за да не се образува коричка, и оставяме в хладилника да изстива.

На тестото:
Пресяваме брашното, добавяме щипка сол и маслото, нарязано на ситно (без да го изваждаме
предварително от хладилника) и замесваме. В средата на получената смес правим кладенче,
в което добавяме жълтъците, ванилията и пудрата захар и замесваме отново до получаване
на хомогенна смес. Оформяме на топка, увиваме в найлон и оставяме в хладилника поне за час.

Отделяме 1/3 от тестото за капак на тортата и разточваме останалата част върху набрашнен
лист хартия за печене (ако много се лепи по точилката, набрашнете и нея). Трябва да се получи
кръг, малко по-голям от дъното на формата за печене, така че да покрива и част от стените ѝ.
Поставяме тестото заедно с хартията във формата, надупчваме леко с вилица и изсипваме
крема.
Разточваме останалото тесто на кръг с диаметър колкото формата за печене и поставяме
върху крема (аз за по-лесно го разточих върху друг лист хартия за печене, после го обърнах
върху крема и отлепих хартията). Съединяваме краищата на основата и капака, притискайки
леко с вилица, правим няколко леки пробождания върху капака и поръсваме бадемите отгоре.
Печем 45 минути в предварително загрята на 180 градуса фурна.
Като изстине, поръсваме с пудра захар и оставяме в хладилник поне 1-2 часа преди поднасяне.

No hay comentarios:

Publicar un comentario